Daken krijgen heel wat te verduren. Regen, sneeuw, hagel, storm, hitte, vorst. Geen enkel dak heeft dan ook het eeuwige leven. Niettemin besteden eigenaren en huurders er weinig aandacht aan. Tot het mis gaat.
Wil je het zo ver niet laten komen? Volg dan de adviezen op van de afdeling risicobeheersing van Interpolis.
Voorkom lekkage, brand, instorting, en ander onheil
Verwaarlozing van een dak kan leiden tot aanzienlijke schade, in de meeste gevallen door lekkage. Bij een groot, plat dak kunnen in één keer honderden liters water naar beneden komen. Dan is het ondoenlijk om alle voorraden en kwetsbare apparatuur in veiligheid te brengen.
Lekkage in combinatie met elektra kan ook nog eens brand veroorzaken. Een grote hoeveelheid water of – erger – een flink pak sneeuw is voor een zwakke constructie al snel te veel. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als de boel instort.
Vaak bevinden zich op het dak ook nog allerlei installaties. Denk aan antennes, airconditioning units, schoorstenen, bliksemafleiders en hijs- en glazenwasinstallaties. Door corrosie en stormschade kunnen al deze apparaten en constructies ook gevaar gaan opleveren en schade veroorzaken.
Ga het dak op
Beginnende lekkages kan je vaak van binnenuit constateren, bijvoorbeeld door verkleuring van plafond of wanden.
Ons advies is echter om zeker twee keer per jaar zelf je dak preventief te inspecteren. Denk dan wel in de eerste plaats aan je eigen veiligheid. Wacht op een droge, windstille dag, blijf op de eventueel aanwezige looppaden en gebruik een valbescherming. Controleer systematisch de volgende punten:
Dakbedekking. Kijk of je beschadigingen ziet of plekken die door veroudering en weersinvloeden poreus dreigen te worden. Kijk goed naar naden of controleer of alle loodslabben nog goed op hun plaats zitten. Door storm kunnen ze soms omklappen waardoor regen vrij spel kan krijgen.
Zie je slechte plekken, laat dan een professionele dakdekker komen. De directe en indirecte schade van lekkage is beslist duurder.
Vuil. Door de wind kan er van alles op je dak terecht komen. Vuil dat zich ophoopt, kan afvoeren verstoppen. Regenwater gaat dan een andere weg zoeken. Laat vuil, mos en bladeren goed opruimen. Besteed daarbij extra aandacht aan goten en afvoeren. Die moeten altijd vrij zijn.
Apparatuur. Staat er op je dak verlichting, neonreclame, een airco unit of andere apparatuur, inspecteer die dan aan alle kanten. Zit alles nog goed vast? Kan er bij storm niets losschieten? Onderdelen die tijdens een storm de lucht in schieten, kunnen levensgevaarlijk zijn en flinke schade aanrichten. Omvallende verlichting kan door verhitting brand veroorzaken.
Noodoverlopen. Op grote, platte dagen zijn meestal noodoverlopen aanwezig. Deze moeten voorkomen, dat er bij zware regenval grote hoeveelheden water blijven staan doordat de normale afvoercapaciteit te gering is. Kijk of er noodoverlopen aanwezig zijn en niet zijn geblokkeerd.
Ontbreken noodoverlopen? Laat dan een gespecialiseerde firma bekijken of noodoverlopen wenselijk zijn.
Antennes, ventilatiepijpen en schoorstenen. Controleer ook hier of de bevestiging in orde is. Let op corrosie en stormschade. Laat eventuele beschadigingen en zwakke bevestigingen met spoed herstellen. Bliksemafleider. Kijk of de leiding van de bliksemafleider nergens beschadigd is.
Helaas gebeurt het nog wel eens dat koperdieven er met de leidingen vandoor gaan. Laat één keer per jaar de bliksemafleidinstallatie inspecteren door een gespecialiseerd bedrijf.
Lichtkoepels en lichtstraten. Rond lichtkoepels en lichtstraten treden vaak lekkages op. Let op dat het afschot niet belemmerd wordt door de aanwezigheid van lichtkoepels en lichtstraten.
Wil je meer weten?
Lees dan de Preventiekaart Bedrijfsgebouwen, download de whitepaper Zelfinspectie voorkomt calamiteiten of stuur een e-mail naar [email protected].
In een reeks bijdragen laat de afdeling risicobeheersing van Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Want voorkomen is beter dan genezen. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl